AMSTERDAM - Mark Renshaw heeft de vierde etappe in de Ronde van Qatar gewonnen. De sprinter van HTC-Highroad klopte Daniele Bennati en Tom Boonen in een sprint van een uitgedund peloton.

Renshaw neemt en passant de leiderstrui over van Heinrich Haussler, dankzij de bonificatieseconden die hij opstreek met zijn triomf in Al Kharaitiyat.

Vrijdag is de slotrit in de Ronde van Qatar, over een afstand van 126 kilometer tussen Sealine Beach Resort en Doha.

In het klassement heeft Renshaw een voorsprong van respectievelijk zes en vijftien seconden op Haussler en Bennati.

Verwoede pogingen

De Raboploeg deed donderdag verwoede pogingen de rit binnen te halen. Maarten Tjallingii, eerst betrokken bij een lange vlucht, probeerde het in de slotfase solo.

Op zeven kilometer van de finish was het gebeurd met de poging van de Nederlander. Inspanningen van Team Sky waren voldoende om Tjallingii terug te halen. ''Het was alles of niets'', keek de Raborenner terug op zijn aanval. ''Eén ding is echter zeker: de benen zijn goed.''

Uitval Boom

Lars Boom, winnaar van de proloog in Qatar, reageerde vervolgens drie kilometer voor de streep op een uitval van Bradley Wiggins. De Brit reed weg uit een eerste groepje en Boom slaagde er in de vluchter te achterhalen. Uiteindelijk liep de poging van het duo op niets uit en kon Renshaw toeslaan.

De Raboploeg miste in de strijd om de dagzege de sprinters Graeme Brown en Theo Bos. De formatie meldde op de website dat Brown onderweg een omhoog gesprongen stuk ijzer op zijn bovenlip kreeg en zich hevig bloedend bij de rondedokter meldde.

Brown reed de etappe wel uit. Bos moest passen toen Team Sky in de slotfase het tempo flink omhoog gooide en de eerste groep mede door de forse wind verbrokkelde.