ALKMAAR - Kirsten Wild heeft donderdag op de wielerbaan van Alkmaar de zogenoemde bike-off om een startbewijs voor het omnium bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen gewonnen.

Wild vocht op de Alkmaarse piste een tweestrijd uit met Marianne Vos op drie onderdelen van de nieuwe olympische discipline.

De resultaten van beide rensters op de drie tijdsonderdelen werden geplaatst in fictieve klassementen, die gebaseerd waren op eerdere wereldbekerwedstrijden.

Wild was uiteindelijk degene die op basis daarvan werd aangewezen voor deelname aan de WK, die eind maart in Apeldoorn worden verreden.

Fictief klassement

Het verschil was groot. Wild, die op de onderdelen 'vliegende ronde' en 3 km tijdrit de snelste was, kwam in het fictieve klassement tot een puntentotaal van 23. Vos, de beste op de 500 meter tijdrit, sloot af met 34 punten.

Voor Vos is er nog de mogelijkheid op andere onderdelen bij de wereldtitelstrijd uit te komen. Bondscoach Robert Slippens heeft plaatsen vrij op de puntenkoers en de scratch. Vos is olympisch kampioene op het eerste onderdeel.

Verrast

''Ik had vooraf gedacht dat het close zou worden, ik ben verrast hoe het gelopen is", vertelde Wild, die al eens tweede op het nieuwe olympische nummer bij een wereldbekerwedstrijd in Peking.

''Maar over mijn kansen bij de WK in Apeldoorn kan ik nu weinig zeggen. Ik moet gewoon hard rijden en zien of het genoeg is."

Vos keek ontevreden terug op de tweestrijd. ''Ik had gehoopt dat ik het spannender had kunnen maken. Van te voren had ik gedacht dat we meer aan elkaar gewaagd zouden zijn. Ik heb er geen verklaring voor. Het was gewoon niet goed genoeg."

Puntenkoers

Of het tegenvallende optreden consequenties heeft voor Vos’ ambities om bij de Spelen van Londen op de baan uit te komen liet ze donderdag in het midden. ''Daar heb ik nog niet over nagedacht. Ik was alleen met deze wedstrijd bezig."

"De baan en het crossen zijn moeilijk te combineren. En ik moet me maar zien te plaatsen. Op dit moment is er iemand beter, maar ik denk dat ik de baan te leuk vind om die te laten schieten." Vos hoopt nu bij de WK uit te komen op de puntenkoers en het onderdeel scratch.