AMSTERDAM - Fabian Cancellara heeft geen goed woord over voor Riccardo Ricco. De klimmer van Vacansoleil zou zich hebben verrijkt met eigen bloed.

“Ik denk dat we hem naar de maan moeten sturen”, vertelt de wereldkampioen tijdrijden aan Cyclingnews.

“Eens een idioot, altijd een idioot. Jammer voor zijn gezondheid, maar dit probleem heeft hij helemaal zelf gecreëerd. Hij maakt wielrennen weer synoniem van doping.”

Signaal

Andere coureurs, onder anderen Roger Hammond en Bernhard Eisel, vroegen zich hardop af wat de ploeg Vacansoleil heeft bewogen de omstreden Italiaan in dienst te nemen.

''Wat nu met Riccardo gebeurt is een signaal voor renners die nog steeds met hun gezondheid spelen, maar ook een signaal naar ploegbazen die renners contracteren van wie bewezen is dat ze een dopingrisico met zich meedragen'', meent Hammond.

Afscheid

Voorzitter Renato Di Rocco van de Italiaanse wielerfederatie vindt dat Ricco in het belang van het wielrennen zijn afscheid moet aankondigen. De 27-jarige renner testte in 2008 al positief op de epovariant cera.

“Hij moet de sport verlaten, voor zichzelf, zijn familie en de sport”, meent Di Rocco. “Eerst dient hij zijn persoonlijke leven op de rails te krijgen. We hebben te maken met een knul die elke realiteitszin uit het oog heeft verloren. Die ten koste van alles uit is op roem en succes.”

Bedrieger

Op Twitter is Ricco een geliefd onderwerp onder coureurs. “We zullen je niet missen”, laat Manuel Quinziato weten.

Paul Martens van Rabobank twittert: “Dit onderstreept mijn mening: eens een bedrieger, altijd een bedrieger.” Greg Henderson tot slot zal Ricco ‘missen als een gat in mijn hoofd’.