AMSTERDAM - Heinrich Haussler is de nieuwe leider in de Ronde van Qatar. De Australiër van Garmin-Cervélo won woensdag de derde etappe voor Mark Renshaw (HTC-Highroad) en Daniele Bennati (Leopard-Trek).

De drie maakten onderdeel uit van een kopgroep van een man of twintig. Lars Boom zat ook in die kopgroep.

Goudentruidrager Tom Boonen maakte daar geen deel van uit. De Belg had pech en nadat door de wind in de Qatarese woestijn waaiervorming ontstond, kwam de QuickStep-renner in de tweede groep terecht. Hij kwam iets meer dan drie minuten later over de streep.

In het algemeen klassement staat Haussler nu eerste voor Renshaw en Bennati. De Ronde van Qatar duurt nog tot en met vrijdag.

Relativeren

''Het is nu de tweede keer dat ik door een lekke band deze ronde verlies. In 2004 overkwam mij dat ook al'', mopperde de renner van QuickStep. ''Maar ik ben ondertussen oud genoeg om dit te relativeren. Ik rijd liever hier lek dan ergens anders.''

Ook de Rabosprinters Theo Bos en Graeme Brown waren er voorin niet meer bij toen er werd gesprint om de ritzege. Lars Boom, winnaar van de proloog, besloot dan maar voor eigen kans te gaan en trok de sprint vroeg in gang.

''Ik ging iets te zwaar aan maar daar leer ik ook weer van'', vertelde Boom, die als vijfde finishte. ''Je hoopt die echte sprinters te verrassen, maar zo'n Haussler is ook niet de eerste de beste.''