AMSTERDAM - De Italiaanse politie is een onderzoek gestart naar Riccardo Ricco. De renner in dienst van het Nederlandse Vacansoleil werd maandag met hoge koorts in het ziekenhuis opgenomen.

Volgens het Italiaanse persbureau ANSA heeft Ricco tegenover de behandelend arts verklaard dat hij een transfusie heeft uitgevoerd met bloed dat 25 dagen lang bij hem in de koelkast heeft gestaan.

In een staat van shock maakte de renner zich zorgen over de kwaliteit van het bloed.

Onderzoek

De aanklager van het antidopingbureau van het Italiaans Olympisch Comité (CONI) heeft inmiddels laten weten een gerechtelijk onderzoek te hebben ingesteld naar de wielrenner.

Ricco ligt nog altijd in het ziekenhuis in de stad Pavullo. De klimspecialist keerde onlangs terug van een dopingschorsing nadat hij positief testte op het gebruik van epo in de Tour de France van 2008.

Als hij wederom schuldig wordt bevonden van het gebruik van doping kan hij veroordeeld worden tot een celstraf van maximaal drie jaar.

Zero tolerence

Vacansoleil heeft in een persverklaring laten weten vooralsnog over onvoldoende feiten te beschikken om een 'afgewogen oordeel te vellen over de kwestie'.

De ploeg benadrukt dat het een zero tolerance-beleid voert op het gebied van dopinggebruik. Renners en personeelsleden die de regels overtreden worden op staande voet ontslagen.

Ricco zou deze week de Ronde van de Middellandse Zee rijden. De Nederlandse wielerploeg heeft hem inmiddels vervangen door Frederik Veuchelen