AMSTERDAM - Het wielerpeloton is de houding van de internationale wielrenunie (UCI) onder leiding van Pat McQuaid zat. De renners en de ploegen willen voortaan een stem krijgen in de besluitvorming rondom nieuwe regelgeving.

Tijdens de Ronde van Oman, die volgende week wordt verreden, zal er een ontmoeting plaatsvinden tussen de UCI en het peloton. Daarbij zullen volgens De Telegraaf harde voorwaarden worden gesteld.

Als de UCI daar niet aan voldoet willen de renners direct actie ondernemen. Een boycot van de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg is daarbij een mogelijkheid.

Oortjes

De problematiek wordt veroorzaakt door het invoeren van het verbod op het gebruik van 'oortjes' in kleinere koersen. De UCI wil de communicatiemogelijkheden tussen ploegleiders en renners aan banden te leggen in de hoop veel koersen aantrekkelijker te maken.

Vanaf dit seizoen geldt, tot groot ongenoegen van het peloton zelf, voor alle kleinere koersen een verbod. Uit respect voor de organisatoren van de Rondes van Qatar en Mallorco gingen de renners nog wel, onder protest, van start in die etappekoersen.

Strop

Een boycot van de WK levert de UCI een behoorlijke strop op. Het evenement levert de internationale wielrenunie een bedrag tussen de vijf à tien miljoen op. Daarnaast dreigen de ploegen hun licentiefee (in totaal zo'n drie miljoen euro) niet langer over te maken aan de UCI.