AMSTERDAM - Alberto Contador zal dit jaar geen uitsluitsel krijgen in zijn dopingzaak. Dat meldt voorzitter Pat McQuaid van de internationale wielerunie UCI.

“In 2010 komt er geen uitspraak”, vertelt de Ier aan Cyclingnews. “De UCI is er ten onrechte van beschuldigd dat we slecht communiceerden over deze zaak. Dit is geen normale affaire.”

Bij Contador werd tijdens de jongste editie van de Tour de France 50 picogram clenbuterol aangetroffen bij een controle op een rustdag.

De UCI gaf de Spaanse wielerbond vorige maand de opdracht om een strafproces te openen tegen de klimmer. In het ergste geval verliest Contador zijn Tourzege en wordt hij voor twee jaar geschorst.

Epo

McQuaid legt nog eens uit waarom de UCI pas op 30 september de positieve test publiekelijk maakte.

“Eind augustus gaven we Contador de kans om zich te verantwoorden voor een commissie. Toen kwam hij met de uitleg dat vervuild vlees de oorzaak is van de uitslag van de test. Experts onderzoeken nu deze verklaring.”

Los van zaak-Contador is McQuaid er een voorstander van om dopingzondaars zwaar te straffen. “De sancties mogen worden aangescherpt. Gebruikers van epo moeten vier jaar aan de kant staan.”

Tour

Om de verleiding om te grijpen naar prestatiebevorderende middelen te beperken is het misschien verstandig de lengte van enkele koersen in te korten, meent McQuaid.

“Misschien is het een idee om de Giro d’Italia en Vuelta a España niet meer in drie weken te betwisten. Van de Tour de France moeten we afblijven, want dat is het belangrijkste product in onze shop.”