AMSTERDAM - Mario Cipollini vindt dat de hedendaagse wielrenners ‘machismo’ ontberen.

“Ik las laatst dat over vijfhonderd jaar de genen van mannen en vrouwen bij iedereen door elkaar zijn gehusseld. In het wielrennen lijkt dat proces nu al te zijn begonnen.”

Volgens Cipollini duurt het baalmoment van coureurs na een nederlaag net iets te kort. “Filippo Pozzato was nog niet geklopt op de WK of hij haastte zich om winnaar Thor Hushovd te feliciteren”, zegt de Italiaan in L’Équipe waarover verschillende media berichten.

“Wat ging er door zijn hoofd? Zien ze hun sport alleen maar als werk? Bij mij kwam zoiets niet eens in me op, maar ik leefde in een andere tijd.”

Accountant

Als ander voorbeeld van de vermeende ‘weke’ mentaliteit in het peloton noemt Cipollini het optreden van Andy Schleck in de jongste Tour de France.

De Luxemburger weigerde kwaad te spreken over Alberto Contador nadat deze een aanval inzette toen Schleck kampte met een kettingprobleem.

“Waarom viel Schleck hem na dat incident niet aan, ook in de media? Contador had nog geen tijd moeten krijgen om te pissen! Je moet een beetje gemeen zijn, vroeger ging het er ook niet zo gemoedelijk aan toe. Overigens is Contador ook niet echt een machofiguur. Hij is net een accountant of landmeter.”

Ondanks deze veeg uit de pan hoopt Cipollini dat Contador wordt vrijgesproken van dopinggebruik. “Het zou een grote teleurstelling zijn als hij een sanctie krijgt opgelegd.”