BRUSSEL - Fabian Cancellara rijdt de komende drie seizoenen voor de nieuwe Luxemburgse ploeg van de gebroeders Frank en Andy Schleck. Dat bevestigde de 29-jarige Zwitser dinsdag tegenover de Belgische tv-zender Sporza.

Cancellara was de afgelopen seizoenen nog ploeggenoot van de Luxemburgse broers bij Saxo Bank, het Deense team van Bjarne Riis.

Het was al enige tijd bekend dat de viervoudig wereldkampioen tijdrijden weg zou gaan bij Riis. ''Het was een moeilijke beslissing, maar ik ben niet getrouwd met Riis", reageerde Cancellara op zijn vertrek.

''Ik heb vijf jaar voor zijn ploeg gefietst en lang getwijfeld. Maar de boot van Riis zal niet zinken."

Grote namen

Zijn keuze voor de Luxemburgse ploeg is niet alleen gebaseerd op de aanwezigheid van de gebroeders Schleck. ''Ik ga er juist heen omdat wielrennen daar belangrijker is dan grote namen", aldus de winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Cancellara maakte zijn beslissing bekend tijdens een ceremonie in Brussel waarbij de internationale wielerpers hem tot beste renner van 2010 uitriep.

Nederlanders

Hij ontving de prijs uit handen van UCI-voorzitter Pat McQuaid en wielerlegende Eddy Merckx. Cancellara treft bij zijn nieuwe ploeg ook de Nederlanders Joost Posthuma en Tom Stamsnijder.