AMSTERDAM - Ivan Basso verschijnt in 2011 niet aan de start van de Ronde van Italië. De renner van Liquigas, eerder dit jaar winnaar van de Giro, wil zich volledig focussen op de Tour de France.

“Als ik nog een keer de Giro zou winnen, kom ik in een select gezelschap drievoudige winnaars, maar dat weegt niet op tegen de extra waarde die mijn twee roze truien krijgen bij een Tourzege”, laat de Italiaan weten aan Cycling Weekly.

Pas op 10 januari bij de ploegenpresentatie maakt Basso zijn definitieve schema bekend, maar hij bereidt de organisatie van de Giro voor op een teleurstelling.

Halve kracht

“De miljoenen fans moeten zich niet beledigd voelen door mijn absentie. Ik zou hen pas echt schofferen als ik de Dolomieten op halve kracht zou passeren. Ik geloof bovendien dat ik de Tour kan winnen.”

Bij Liquigas heeft men begrip voor de plannen van Basso. “De gele trui naar Parijs brengen is Ivans levenslange droom”, zegt Paolo Dal Longo, de algemeen directeur van het team.

Nibali

“Het zou het imago van de Giro niet ten goede komen als hij de ronde zou benutten om trainingskilometers te maken. De Giro is de belangrijkste koers voor ons, maar we willen ook met een competitieve ploeg naar de Tour.”

Basso vindt dat Liquigas Vincenzo Nibali moet inzetten als kopman in de Giro. “In de Vuelta (die Nibali won, red.) heeft hij bewezen hoe volwassen hij is. Hij zou allerminst een B-keus zijn.”