AMSTERDAM - Het wereldantidopingagentschap WADA vindt dat de organisatie van de Tour de France moet overwegen om renners ook ’s nachts te controleren op doping.

Dat schrijft de instantie in een rapport over de gang van zaken in de afgelopen Ronde van Frankrijk, op basis van de ervaringen van zes waarnemers.

De dopingcontroles in de Tour worden uitgevoerd door de wielerunie UCI en het Franse antidopingagentschap.

Het WADA is redelijk positief over hun optreden. “Er werden geen grote fouten vastgesteld tijdens de Tour”, aldus een passage in het rapport. “Weinig sportbonden als de UCI leveren zoveel inspanningen om doping terug te dringen.”

Ongeschreven regel

Er wordt ook een aanbeveling gedaan. “De onaangekondigde controles verdienen die naam niet. Ze komen op een moment dat de renners ze wel degelijk verwachten: tijdens een rustdag of na een etappe."

"Er is een ongeschreven regel die de coureurs te veel comfort biedt. Ze weten dat ze ’s nachts niet gecontroleerd worden.”

In het rapport staat niets over Alberto Contador. Bij een controle tijdens de ronde werden bij de latere winnaar van de Tour sporen van clenbuterol aangetroffen. Deze zaak is momenteel in onderzoek.

UCI

De UCI neemt de aanbevelingen van waarnemers van het WADA in overweging

''De UCI zal het verslag grondig bestuderen om te zien of de uitvoering daarvan mogelijk, haalbaar en noodzakelijk is", zei UCI-woordvoerder Enrico Carpani vrijdag.

Rabobank

De Rabowielerploeg heeft officieel nog geen standpunt ingenomen over de kwestie, maar ploegleider Adri van Houwelingen denkt zelf dat er vreemde situaties kunnen optreden als renners rond twee uur 's nachts uit hun bed gelicht worden.

''Het lijkt mij dat je op zijn minst een goede aanleiding moet hebben, wil je een renner op dat tijdstip uit zijn bed halen. Ik vraag me alleen wel af hoe dat bij andere sporten gaat."

Volgens de ploegleider moeten renners nu ook al 24 uur per dag beschikbaar zijn voor dopingcontroles.

''Contador is tijdens de Tour ontzettend vaak gecontroleerd. Uiteindelijk is hij op één voorvalletje gepakt. Ik denk niet dat het had uitgemaakt als ze hem ook 's nachts hadden gecontroleerd. Dan ligt hij gewoon te slapen en dat is trouwens het beste wat hij op dat moment kan doen."