AMSTERDAM - Oscar Freire heeft de 104e editie van de najaarsklassieker Parijs-Tours op zijn naam geschreven. De 34-jarige Spanjaard won de sprint op de Avenue de Grammont.

Angelo Furlan legde beslag op de tweede plaats, Gert Steegmans werd derde. Freire geeft een passend vervolg aan het weekeinde van Rabobank: zaterdag won zijn ploeggenoot Robert Gesink al de Ronde van Emilië.

De herfstklassieker werd gekleurd door een lange ontsnapping van acht man. Juan Antonio Flecha, de motor van de vlucht, kreeg gezelschap van Jonas Jörgensen, Travis Meyer, Yuriy Krivtsov, Simon Geschke, Nikolas Maes, Aleksejs Saramotins en Laurent Pichon.

Het achttal koerste naar een maximale voorsprong van ongeveer vier minuten. Vanwege de omvangrijke kopgroep hield het peloton het tempo erin; na vier uur bedroeg de gemiddelde snelheid 48 kilometer per uur.

Demarrages

Bij het naderen van Tours verdween de marge als sneeuw voor de zon, ook omdat de samenwerking voorin te wensen overliet. Zo scheidden Geschke, van Skil-Shimano, en Maes zich af. Er ontstond, door demarrages vanuit het peloton, een onoverzichtelijke situatie.

De Fransman Geoffroy Lequatre ontbond op een helling vlak voor de finish zijn duivels. De renner van RadioShack pakte binnen een mum van tijd een halve minuut voorsprong. In de hoofdmacht kwam de organisatie moeizaam op gang.

Tweede grote triomf

Lequatre werd echter alsnog gegrepen in de laatste kilometer, waarna Freire sprintte naar de zege. Het is na zijn triomf in Milaan-San Remo eind maart zijn tweede grote zege van 2010.

Volgens de Spaanse sprinter is de koers hem op het lijf geschreven. ''Ik kwam hier elk jaar voor een goed resultaat, maar steeds bleef er een groep vooruit."

"Twee keer eerder heb ik meegesprint, maar won ik niet. De derde keer had ik meer geluk", glunderde de drievoudig wereldkampioen.

Goede conditie

Freire keerde in een goede conditie terug van het WK in Australië, waar hij als zesde eindigde. Hij ging daar als één van de favorieten van start, maar moest zijn meerdere erkennen in de Noor Thor Hushovd.

''We reden met de Spaanse ploeg een slechte rit," keek hij terug. ''We zaten op het juiste moment niet op de juiste plaats."

Over zes dagen wordt de Ronde van Lombardije, de laatste belangrijke wedstrijd van dit jaar, verreden. Gesink geldt na zijn zege van zaterdag in de Ronde van Emilië als een van de favorieten.