AMSTERDAM - Bondscoach Leo van Vliet maakt dinsdag bekend wie de vervanger wordt van Laurens ten Dam tijdens de wereldkampioenschappen wielrennen. De nationale keuzeheer bevestigt tegenover NUsport dat de Rabo-renner definitief niet naar Australië afreist.

Ten Dam kwam tijdens de zestiende etappe van de Ronde van Spanje naar Cotobello hard ten val en liep daarbij waarschijnlijk een polsbreuk op. "Hij rijdt de WK sowieso niet", laat Van Vliet weten.

De bondscoach selecteert dinsdag uit één van zijn zes eerder aangewezen reserves wie de onfortuinlijke Ten Dam, die eerder dit jaar de Tour de France moest missen vanwege een soortgelijke blessure, gaat vervangen. Eén renner kan hij al definitief uitsluiten.

"De eerste renner waar je aan denkt is toch Robert Gesink, maar ik heb contact gezocht met Erik Breukink (technisch directeur Raboploeg - red.) en hij is niet beschikbaar voor de WK."

Talent

Van Vliet leeft met Ten Dam mee, maar beschouwt het wegvallen van de klimmer niet als een groot verlies. "Ik vind het erg vervelend voor hem want hij was supergemotiveerd. Maar", vervolgt de bondscoach, "het is natuurlijk niet één van de renners die je als eerste selecteert."

"Op het parkoers in Australië is Laurens nu eenmaal niet een jongen die je als kopman aanwijst, iemand waar je van te voren van verwacht dat hij een rol kan spelen in de finale van de koers."

De vervanging van Ten Dam zal volgens de wielercoach geen probleem zijn. "In principe hebben wij genoeg talentvolle renners die zijn plaats kunnen innemen."