MONTREAL - Robert Gesink heeft zondag de Grote Prijs van Montreal gewonnen, onderdeel van de ProTour.

De renner uit de Raboploeg reageerde in de laatste ronde alert, toen Levi Leipheimer op de laatste klim van 1800 meter, met een gemiddeld stijging van 8 procent, wegsprong.

Hij achterhaalde de Amerikaan en ging over hem heen. De Nederlander kwam als eerste boven met een voorsprong van vijftien seconden.

Acht tellen

Gesink had op de streep nog acht tellen over op zijn naaste achtervolgers, onder wie de Canadese favoriet Ryder Hesjedal, de Spanjaard Samuel Sanchez en de sterke Noor Edvald Boasson Hagen.

Zij maakten 10 kilometer lang vergeefs jacht op de Nederlander. De Slowaak Peter Sagan eindigde als tweede, vóór Hesjedal, Haimar Zubeldia (Spa), Maxime Monfort (Bel) en Sanchez.

De lastige koers over geaccidenteerd terrein, zestien ronden van 12,1 kilometer met de venijnige col aan het begin, werd gekenmerkt door een lange ontsnapping van vier man, onder wie Maarten Tjallingii.

De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van 4 minuten. De vluchters kregen gezelschap van nog vijf man, maar de voordelige marge was toen al geslonken tot minder dan een minuut.

Werk van Garmin

Dat was vooral een gevolg van het werk van de renners van Garmin, die Hesjedal goed naar de finale wilden brengen. Gesink en Sanchez reden attent en gemakkelijk mee met de Canadese kopman.

Met nog een kleine 25 kilometer te gaan probeerde eerst Cyril Gautier het op de col en een ronde later Leipheimer. Gesink, die vrijdag bij een vergelijkbare koers in Québec genoegen moest nemen met de derde plaats, bleek de sterkste. Het was zijn eerste zege in een eendaagse ProTourwedstrijd.