AMSTERDAM - Vincenzo Nibali heeft de macht gegrepen in de Ronde van Spanje. De Italiaan van Liquigas eindigde achter Joaquim Rodriguez als tweede in de rit met aankomst op de lastige Peña Cabarga.

Rodriguez won twintig seconden op Nibali, Ezequiel Mosquera legde beslag op de derde plaats.

In het klassement heeft Nibali een voorsprong van vier seconden op Rodriguez. Igor Anton, tot zaterdag leider, gaf op wegens een valpartij.

Niki Terpstra was een van de hoofdrolspelers van de veertiende rit. De Nederlands kampioen zette zelf een vlucht op en kreeg gezelschap van David Millar en David Zabriskie, twee tijdrijders van Garmin.

Steile klim

Het trio verkreeg een maximale voorsprong van om en nabij de twaalf minuten. Onder aanvoering van Euskaltel en Katoesja verdween de marge als sneeuw voor de zon.

Terpstra loste zijn medekoplopers op de steile slotklim, maar werd op 1,7 kilometer ingelopen door de voorportalen van het peloton.

Rodriguez

Daaruit was Anton op dat moment al verdwenen. De coureur van Euskaltel kwam op acht kilometer van de finish ten val en gaf gedesillusioneerd op. Met zwaar bebloede onderarm stapte hij in de auto van zijn ploegleider.

De favorieten roerden zich pas in de slotfase. Nibali demarreerde en werd alleen nog voorbijgestoken door Rodriguez. Terpsta kwam als zestiende binnen in Peña Cabarga.

Zondag staat er opnieuw een zware rit op de rol. Na 187 kilometer ligt de aankomst op de lange, steile Lagos de Covadonga. Met nog ruim een week te gaan zijn de verschillen miniem. Rodriguez staat dus op vier seconden van Nibali, maar ook Mosquera en Xavier Tondo (beiden op vijftig seconden) doen nog mee om de eindzege.

Bekijk de klassementen