GERWEN - Ina-Yoko Teutenberg heeft dinsdag in Gerwen de eerste etappe van de Holland Ladies Tour gewonnen. De 35-jarige Duitse was na 112 kilometer in de massasprint een fractie sneller dan Marianne Vos. Kirsten Wild moest genoegen nemen met de derde plaats.

Teutenberg is ook de eerste leidster in de zesdaagse etappekoers voor vrouwen en boekte haar twaalfde ritzege in de ronde. ''Eigenlijk hadden ze vandaag geen winnares moeten aanwijzen, zo weinig scheelde het maar met Marianne."

"Ik ben hier voor het behalen van ritzeges, omdat ik denk dat ik in de tijdrit van zaterdag niet sterk genoeg ben om mensen als Wild en Vos te verslaan. De eerste is alvast binnen en dat geeft vertrouwen voor de rest van de week.''

Vos kon wel vrede hebben met de afloop. ''Ik heb in de eindsprint geprobeerd de anderen te verrassen door bij de Cervélo-trein van Kirsten Wild aan te haken en vervolgens net iets vroeger aan te gaan dan de concurrentes."

"Het werkte bijna, maar het was niet genoeg. Ik sprintte voornamelijk voor de dagwinst, maar uiteindelijk zullen de seconden van groot belang zijn in deze ronde. Wat dat betreft heb ik best goede zaken gedaan en ben ik niet ontevreden. En woensdag proberen we het gewoon opnieuw.''