AMSTERDAM - Igor Anton heeft dinsdag de vierde rit in de Vuelta gewonnen. De Euskaltel-renner kwam als eerste aan in Valdepenas de Jaen, waar in de laatste kilometer een helling met een stijging van 27 procent moest worden bedwongen.

Vincenzo Nibali (Liquigas) werd tweede voor Peter Velits (HTC-Columbia). Klassementsleider Philippe Gilbert kwam als vijfde aan en behoudt de rode trui.

De 184 kilometer lange vierde rit was het decor van een lange vlucht van vier man die op de flanken van de slotklim uiteenspatte.

De laatste twee overgebleven vluchters, Guillaume Bonnafond van AG2R en QuickStep-renner Dario Cataldo, werden op dertien kilometer teruggegrepen.

Carlos Sastre

Daarna gingen de grote namen strijden om de dagprijs, met uitzondering van Carlos Sastre. De Spanjaard van Cervélo moest lossen en uiteindelijk ruim anderhalve minuut toegeven.

Op een paar kilometer voor de streep probeerde Rigoberto Uran alleen weg te komen. De Colombiaan sloeg een flink gat, maar viel bovenaan het steilste gedeelte stil en werd ingelopen.

Anton maakte optimaal gebruik van het moment en kreeg een voorsprong. Nibali kwam in de laatste honderden meters nog wel dichterbij, maar kon de Bask niet meer van de zege afhouden.