MALAGA - Philippe Gilbert lijkt de man in vorm straks bij de wereldtitelstrijd in Australië. De Waal van Omega Pharma-Lotto deed maandag een geslaagde machtsgreep in de Ronde van Spanje.

In de rit van Marbella naar Malaga gebruikte Gilbert de klim naar de finish om de dagzege en de rode leiderstrui binnen te halen. Zijn doel voor de Ronde van Spanje was een etappezege. Die haalde hij snel binnen.

De aankomst van de derde rit was op zijn lijf geschreven, het verloop van de rit over 157 kilometer eveneens. Een vroege kopgroep van zeven, met de Nederlander Niki Terpstra, reed in de hitte lange tijd vooruit en werd in de slotfase weer opgeslokt.

Bonus

De Spanjaard Serafin Martinez gaf zich als laatste onder de vlag van de laatste kilometer over. Direct daarop was Gilbert weg. ''Mijn doel was een etappezege. De leiderstrui is een bonus'', zei de Belg, die aangaf de komende weken te gebruiken om zijn vorm te perfectioneren.

''Ik heb nog enkele weken om aan de conditie te werken met het oog op de WK in Geelong. Dat zal nodig zijn, want die is nog niet zoals die was tijdens de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Ik heb de Vuelta hard nodig.''

Teamprestatie

Gilbert roemde zijn ploegmaten die zaterdagavond een goede proloog afwerkten en hem zo kansrijk hielden voor een coup in het klassement. ''Ik had de slotklim van maandag 's ochtends nog even verkend. Ik vreesde nog even dat ik te vroeg was gedemarreerd. Toen Rodriguez kwam, ging ik nog een keer hard aan.''