AMSTERDAM - Andy Schleck begint zaterdag zonder klassementsambities in de Vuelta a España. “Ik wil mijn broer Frank aan de eindzege helpen. Daaruit haal ik mijn motivatie.”

Waar Andy de Tour de France besloot als tweede, moest Frank de strijd al na vier dagen staken wegens een valpartij op de kasseien.

De jongste van de Luxemburgse broers vindt het prettig dat hij geen echte druk voelt. “Ik heb dit seizoen al genoeg gedaan, mijn benadering is heel anders dan voor de Tour”, vertelt Schleck aan Cyclingnews. “De eerste week wordt het waarschijnlijk afzien, dit is een stap in het duister.”

'Nieuwe uitdaging'

Voor de Schlecks wordt de Vuelta waarschijnlijk de laatste koers in dienst van Saxo Bank. Beiden stappen ze over naar een nog naamloze Luxemburgse formatie.

“Ik ben gewoon toe aan een nieuwe uitdaging. Ook zonder het nieuwe team had ik Bjarne Riis (de ploegleider van Saxo Bank, red.) verlaten. Ik wilde eens wat anders.”

Ondanks zijn nakende vertrek zal Schleck de kantjes er niet vanaf lopen. “Ik wil niet dat iedereen straks denkt: ‘Andy gaat weg, hij doet niet meer zijn best.’ Als dat zo zou zijn, lag ik al een tijdje op het strand.”