AMSTERDAM - Net als vorig jaar ontbreekt de titelverdediger in de Vuelta a España. Liet Alberto Contador in 2009 eigener beweging de ronde schieten, Alejandro Valverde zit op een kwart van zijn schorsing wegens betrokkenheid bij het dopingschandaal Operación Puerto.

“Ik denk dat ik het goed had kunnen doen, de Vuelta is dit jaar niet moeilijker dan vorig jaar”, zegt de klassementsrenner tegen de krant Marca.

“Ik vind het jammer dat ik er als titelverdediger niet bij kan zijn. Ook omdat er dit jaar door mijn gebied, Murcia, wordt gereden.”

Terugkeer

De 30-jarige Spanjaard mist het rijden van wedstrijden nauwelijks. “De tijd gaat snel."

"Het niet rijden van wedstrijden is niet makkelijk, maar ik heb geleerd van andere dingen in het leven te genieten. Ik train nog wel elke dag en er zijn veel mensen die me bellen en ondersteunen.”

Op 1 januari 2012 mag Valverde terugkeren in het peloton. “Als ik m'n straf heb uitgezeten mag iedereen me contracteren.”

“Ik vind dat je respect moet hebben voor waar je geweest bent en goed behandeld bent. Het liefst keer ik dus terug naar Eusebio Unzue (de huidige Caisse d'Epargne-baas, red.)."