ARBENT - De 23-jarige Fransman Maxime Bouet (AG2R) heeft vrijdag de derde etappe in de 22e editie van de Tour de l'Ain gewonnen. Na 164,5 kilometer van Montmerle-sur-Saône naar Arbent was hij sneller dan Greg van Avermaet (Omega Pharma-Lotto).

De derde plaats was voor de 22-jarige Fransman Tony Gallopin (Cofidis) voldoende om de leiding in het algemeen klassement over te nemen van zijn landgenoot Romain Feillu.

Bouet kwam vrijdag niet als eerste over de finish. Steve Morabito (BMC) was er in de slotkilometers alleen vandoor gegaan en kwam solo aan.

In de slotkilometer bleek de 27-jarige Zwitser echter een rotonde afgesneden te hebben. Na een klacht van AG2R werd hij gediskwalificeerd.

Ronde van Portugal

In de Ronde van Portugal ging de zege in de achtste etappe na een massasprint naar de Portugees Sergio Ribeiro (Barbot-Siper).

Zijn landgenoot Cândido Barbosa (Palmeiras Resort-Prio) kwam als eerste over de streep, maar werd eveneens gediskwalificeerd, wegens onreglementair sprinten. De Nederlander Boy van Poppel (Rabobank Continental) eindigde op de tweede plaats.

De Spanjaard David Blanco behield de gele leiderstrui