VEENENDAAL - Edvald Boasson Hagen heeft de 25e editie van de Dutch Food Valley Classic gewonnen. De Noorse renner van Team Sky bleef in de straten van Veenendaal de Nederlanders Kenny van Hummel (tweede) en Stefan van Dijk (derde) voor in de massasprint.

De wedstrijd, die voorheen als Veenendaal-Veenendaal werd verreden, werd gekenmerkt door een lange vlucht van vijf renners.

De kopgroep, met de Nederlanders Dennis van Winden (Rabobank) en Tom Dumoulin (selectie), werd in de buitenwijken van Veenendaal teruggehaald. Ook andere pogingen hielden geen stand, waarna Team Sky Hagen perfect naar de streep loodste.

Opmaat

Hagen zag de Food Valley Classic als een perfecte opmaat richting de vorig jaar door hem gewonnen Eneco Tour, die dinsdag begint.

''Ik wilde hier de benen eens testen, omdat ik na de Tour de France nauwelijks nog een wedstrijd gereden heb. Op deze manier ga ik toch weer met meer vertrouwen richting de Eneco Tour, waarin ik opnieuw voor de eindzege wil gaan. Maar het is ook mooi om mijn ploeg te belonen voor het harde werk dat ze vandaag verricht hebben. We hebben toch de regie over de achtervolging op die vroege kopgroep gevoerd en dat is duidelijk niet voor niets geweest.''

Van Hummel

Balen deed Kenny van Hummel, die vorig jaar de wedstrijd won en nu genoegen moest nemen met de tweede stek.

''Ik raakte op vier kilometer voor het einde volledig uit positie, zakte terug naar de dertigste plaats. Met veel extra krachtsinspanningen kwam ik in de slotkilometer toch nog in het wiel van Hagen, die ik vooraf toch ook als grote kanshebber tipte. Maar uit dat wiel kwam ik vervolgens niet meer."

"Ik zat maar te wachten tot die Noor stil ging vallen, omdat hij toch wat vroeg de sprint aanging, maar dat gebeurde niet. Normaal gesproken had ik toch meer kans gehad, maar dat kon ik helaas niet laten zien door die mislukte aanloop naar de spurt. Maar in de Eneco Tour zal ik proberen revanche te nemen.''