PRAAG - Oud-veldrijder Radomir Simunek is dinsdag op 48-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw heeft dit aan het Tsjechische persbureau CTK laten weten. Simunek was al enige tijd ziek.

Simunek veroverde in 1991 de wereldtitel bij de profs. In Gieten troefde hij toen Adrie van der Poel af. In 1980 pakte hij zijn eerste kampioenstrui bij de junioren. In 1983 en 1984 werd hij wereldkampioen bij de amateurs. Hij werd in alle categorieën kampioen. Lars Boom slaagde daar ook in.

Door het communistische regime in het toenmalige Tsjecho-Slowakije kon hij pas na de val van de Berlijnse Muur in 1989 prof worden. Hij was ook vier keer Tsjechisch kampioen en behaalde drie keer de eindoverwinning in de Superprestige. Op 40-jarige leeftijd beëindigde hij zijn loopbaan.

Zijn zoon Radomir Simunek jr. is actief als veldrijder bij het Belgische BKCP-Powerplus. Hij werd gecoached door zijn vader.

Volgens Van der Poel heeft Simunek heel veel voor het veldrijden betekend. ''Hij is grensverleggend bezig geweest, want hij zorgde er voor dat er niet altijd een Belg won. Dat is erg belangrijk geweest voor de sport.''

De twee waren in het begin zeker geen vrienden. ''Ik vond hem in het begin eigenlijk maar een wieltjesplakker. Maar later heb ik veel repect voor hem gekregen. Hij moest namelijk elk weekeinde wel 1000 kilometer rijden om aan wedstrijden mee te kunnen doen", aldus Van der Poel.

"Voor ons was het altijd om de hoek. Ik heb daarom wel meer begrip gekregen voor zijn manier van rijden. Hij moest wel slim met zijn krachten omgaan.''

Simunek pakte destijds met een verschil van millimeters in Gieten de titel voor Van der Poel. ''In 1990 hadden we eigenlijk ook voor de winst moeten sprinten, maar toen reed Simunek zijn tube eraf en ging Henk Baars met de titel aan de haal.''

Van der Poel en Simunek hebben in de loop der jaren een goede band gekregen. ''In de wedstrijden bleven wel altijd concurrenten, maar we groeiden meer naar elkaar toe. Zeker ook omdat we elkaar tegen kwamen bij de wedstrijden van onze kinderen."

"Onze zonen gaan ook samen rijden in een team. Het is jammer dat hij er nu niet meer bij zal zijn. Dit zal ook een grote klap zijn voor zijn zoon. We verliezen een groot man'', vertelt Van der Poel.