AMSTERDAM - Tom Boonen staat op 3 oktober waarschijnlijk niet aan de start van het WK op de weg in Melbourne. De Belg is vermoedelijk niet op tijd hersteld van een knieoperatie die hij medio juli onderging.

Dat laat zijn ploegarts Yvan Vanmol bij Quick-Step in Het Nieuwsblad weten.

"Het gaat zeker niet slecht met Tom, maar het komt erop aan om geen stappen over te slaan", zegt hij. "Als we de zaak forceren, dan zijn we een stuk verder van huis."

Vanmol verwacht dat Boonen pas half september zijn rentree maakt. Mocht hij het WK wel kunnen rijden, dan heeft hij dus niet de ideale voorbereiding.

Problematisch

"De realist in mij concludeert dat de aanwezigheid van Tom op het WK op zijn minst problematisch is", vervolgt de ploegarts. "Op zijn minst, want eigenlijk denk ik niet dat het voor Tom mogelijk zal zijn om daar aanwezig te zijn."

Vanmol acht de kans zelfs klein dat Boonen dit jaar nog een wedstrijd rijdt. "Ik zeg niet dat het uitgesloten is, maar we moeten wijs zijn en volledig genezen gaat voor. Ik zal blij zijn als hij dit jaar sowieso nog kan koersen."

Onmogelijke zaak

De Belgische bondscoach Carlo Bomans ziet het eveneens somber in. "Ik vrees inderdaad dat het WK een onmogelijke zaak wordt voor Boonen", vertelt hij eveneens in de Belgische krant.

"Wie op het wereldkampioenschap op het podium wil staan, moet volgens mij de Ronde van Spanje in de benen hebben. Maar zelfs los daarvan zie ik niet in hoe hij in die korte tijd de nodige conditie kan opdoen om een vooraanstaande rol te spelen in onze selectie."