TERMA BUKOWINA TATRZ - De aanvalslust van Bauke Mollema in de Ronde van Polen is vrijdag beloond met een fraaie ritzege. De 23-jarige wielrenner van Rabobank schreef de zesde etappe van deze ProTour-koers op zijn naam, een bergrit over 228 kilometer van Oswiecim naar Terma Bukowina Tatrzanska.

Mollema demarreerde op de slotklim en reed vervolgens solo naar de winst. Hij had 7 seconden voorsprong op een achtervolgend groepje renners, van wie de Zwitser Michael Albasini de sprint won voor de Sloveen Grega Bole.

De Ier Daniel Martin kwam op 9 seconden als zevende over de streep en behield zijn leiderstrui. Mollema klom naar de derde plaats in het klassement. Hij heeft tien tellen achterstand op Martin.

Herdenking

De 175 wielrenners die vrijdag van start gingen herdachten eerst de slachtoffers van de Holocaust voor de poort van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Het peloton peddelde rustig van Oswiecem naar Brzezinka, zoals de plaatsen in het Pools heten, en namen hun helm af. Uit elk van de 34 vertegenwoordigde landen legde één renner een witte roos neer. Daarna werd een minuut stilte in acht genomen.

Vervolgens begon de lange etappe met zes beklimmingen van de eerste categorie. Johnny Hoogerland van Vacansoleil was wederom actief. De Nederlander was mee in een vroege ontsnapping en kwam op drie van de zes cols als eerste boven. Diverse renners probeerden op de slotklim van 11 kilometer te ontsnappen, maar niemand raakte echt los. Behalve Mollema, die op 3 kilometer van de aankomst aanzette voor zijn puike solo.

Juichen

Echt juichen deed Mollema niet. ''Dat was wel jammer'', zei hij op de website van Rabobank. ''Dat is ook een moment van intens genieten, maar ik reed vol door tot op de streep, want ik dacht toch aan mijn klassement. Achter mij stonden ze ook niet stil en iedere seconde kan tellen.''

Mollema baarde dit voorjaar opzien met de twaalfde plaats in de Ronde van Italië, zijn eerste grote ronde. ''De Giro was een prachtige belevenis. Die twaalfde plaats gaf veel voldoening, maar dit biedt toch meer moet ik zeggen. In een ProTour-wedstrijd met aankomst bergop een etappe winnen na zo'n solo. Ik besef dat het heel bijzonder is.''