AMSTERDAM - Na de eerste Tourweek staat de Canadees Ryder Hesjedal op de derde plaats in het algemeen klassement. Daarmee verrast hij vriend en vijand, maar bovenal zichzelf.

"Ik kwam niet naar de Tour toe met de gedachte dat ik een rol van betekenis in het klassement kon spelen", vertelt de 29-jarige renner in dienst van Garmin tegenover Cyclingnews.

Nuchter

"Maar het is nu eenmaal zo gelopen en het is belangrijk voor het team. Wij gaan er voor vechten nu." Hesjedal realiseert zich dat hij waarschijnlijk de verrassing is in de top van het klassement.

"De andere jongens zullen naar de ranglijst kijken en denken: 'die zal daar vast niet staan na de komende bergetappes'. Maar ik focus mij gewoon op één rit tegelijk en ik zie wel waar ik morgen sta", verklaart de Canadees nuchter.

Focus

Zijn team, met rappe mannen als Julian Dean, Robert Hunter en Tyler Farrar, blijft zich daarom voorlopig 'gewoon' richten op de massasprints. "Voor ons ligt daar nu eenmaal dé focus. Het binnenhalen van een etappeoverwinning blijft het doel, maar ik heb wel het gevoel dat zij mij steunen."

De beste ronde die Hesjedal ooit gereden heeft, is de Vuelta van 2006 waar hij na twee weken op de veertiende plaats stond. Vorig jaar werd de Canadees 49ste in de Tour de France, in 2008 reed hij de ronde ook al uit. Toen werd hij 44ste.

Lees alles over de Tour op onze special