AMSTERDAM - Mark Cavendish heeft zijn tweede etappe beet in de Ronde van Frankrijk. De 25-jarige Engelsman nam in de straten van Gueugnon de maat van Tyler Farrar en Alessandro Petacchi.

In de monotone zesde rit kwam de gele trui van Fabian Cancellara geen moment in gevaar. De etappe, met 227,5 kilometer de langste in deze ronde, voltrok zich volgens het geijkte scenario: een aantal vluchters kreeg de zegen van het peloton om na een kat-en-muisspel te worden ingelopen.

Bloedheet
 

In het bloedhete open landschap van de Bourgogne kozen Sebastian Lang (Omega Pharma-Lotto), Matthieu Perget (Caisse d’Epargne) en Ruben Perez (Euskaltel) al na één kilometer het hazenpad.
 

Nadat het drietal binnen een mum van tijd een voorsprong van acht minuten nam, voerde de hoofdmacht het tempo op teneinde de ontsnapping onder controle te houden. Beetje bij beetje nam de marge af en op tien kilometer van de meet was de samensmelting een feit. Vlak daarvoor had het trio vluchters gezelschap gekregen van Dimitri Champion (AG2R) en Anthony Charteau (Bouygues).
 

In de slotfase lag het tempo dermate hoog dat niemand een demarrage waagde. De sprint werd met overmacht gewonnen door Cavendish.

Het is al zijn twaalfde etappezege in drie deelnames. De Brit speelde aan het begin van deze ronde nog een bijrol in de sprints, maar lijkt weer helemaal de oude.
 

Truien
 

In de klassementen veranderde er in de bovenste regionen niets. Cancellara vertrekt zaterdag opnieuw in het geel, Jerome Pineau slaapt in de bolletjestrui en Thor Hushovd voert het puntenklassement van de groene trui aan. De beste Nederlander in de algemene rangschikking op de dertigste plaats is Bram Tankink.
 

Na de vlakke ritten van de afgelopen dagen staan in het weekeinde de eerste bergetappes op het menu. Zaterdag liggen er op het parcours in de regio Jura zes beklimmingen die gaandeweg zwaarder worden. De aankomst is op Station des Rousses, een col van de tweede categorie. Daags nadien ligt de meet in Morzine, na de beklimming van de zware Avoriaz.
 

Lees alles over de Tour op onze special