AMSTERDAM - Mark Cavendish heeft de vijfde etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven.

De Brit was na 187,5 zeer warme kilometers van Epernay naar Montargis de sterkste in de massasprint. Hij bleef Gerald Ciolek en Edvald Boasson Hagen voor.

Fabian Cancellara blijft de leider in het algemeen klassement. De groene trui hangt nog steeds om de schouders van Thor Hushovd. Bram Tankink is de beste Nederlander. Hij staat 30ste in het algemeen klassement.

Het koersverloop was vergelijkbaar met dat van woensdag. Opnieuw was sprake van een gecontroleerde ontsnapping.

Donderdag gaven José Ivan Gutierrez (Caisse d’Epargne), Julien El Farès en Jurgen Van De Walle (Quick-Step) de etappe kleur. De drie sprongen al vroeg weg uit het peloton en kregen alle ruimte. Terwijl de meute rustig over de de Côte d'Orbais-l'Abbaye en de Côte de Mécringes reed, liep de voorsprong van het drietal op naar bijna acht minuten.

Saxo Bank

Vervolgens nestelde Saxo Bank zich op kop van het peloton. Onder aanvoering van de ploeg van de gele truidrager liep de voorsprong van het drietal hard terug. Met nog negentig kilometer voor de wielen bedroeg de voorsprong van de drie vier minuten.

HTC-Columbia toonde vervolgens aan in de kansen van Mark Cavendish te geloven. Twee ploeggenoten van de Britse spurter losten Saxo Bank af op kop van het peloton. Zij brachten het verschil met de koplopers snel terug naar twee minuten en twintig seconden.

Mentsjov

Echt hard reed het peloton niet door. De koplopers reden kilometers lang zo’n twee minuten voor het grote pak uit. Hierdoor kon de lek rijdende Denis Mentsjov makkelijk terugkeren in het peloton.

Onder aanvoering van Cervélo (Hushovd) en Lampre (Petacchi) begon het peloton aan de serieuze jacht op de koplopers. Die bleken nog over reserves te beschikken. Op twintig kilometer van de meet hadden de drie nog altijd een marge van één minuut en twintig seconden.

Op zeven kilometer van de finish sprong Gutierrez weg bij zijn medevluchters. Even leek een verrassing in de maak, maar op vier kilometer van de meet denderde het peloton over de Spaanse kampioen heen. Vervolgens brachten de ploegen de sprinters in stelling.

In de spurt bleek Cavendish de snelste.

Lees alles over de Tour op onze special