AMSTERDAM - Drie dagen voor de start van de Ronde van Frankrijk heeft Alberto Contador zijn bewondering uitgesproken voor Lance Armstrong, met wie hij vorig jaar op voet van oorlog verkeerde.

“Mijn respect voor hem is groot. Hij is een fantastische coureur, een echte kampioen”, vertelt de kopman van Astana aan de krant Marca.

Dat het in 2009 niet boterde met de Texaan, vindt Contador logisch. “We wilden beiden de Tour winnen, terwijl we in hetzelfde team zaten. Dat werkt niet.”

Vinokoerov

Armstrong betwist z’n laatste Tour in dienst van RadioShack, dat op papier meer kwaliteit in huis heeft dan Astana.

“Dat hoeft geen nadeel te zijn. We zijn niet het enige team dat verantwoordelijkheid hoeft te dragen. Ik heb trouwens veel vertrouwen in mijn ploeggenoten; Alexandre Vinokoerov is bereid om zich weg te cijferen.”

Contador verwacht dat de Alpen dit jaar een voorgerecht zijn voor het spektakel in de slotweek. “In de Pyreneeën valt de beslissing, al sluit ik niet uit dat we in de Alpen positieve of negatieve verrassingen zien.”

Voldoening

Het geeft Contador misschien nog wel meer voldoening dan vorig jaar als hij wordt gehuldigd tot eindwinnaar.

“Ik word door velen als uitgesproken favoriet gezien. Dat is mentaal heel zwaar, want je weet dat de concurrentie elk moment van zwakte wil uitbuiten.”

Lees alles over de Tour op onze special