AIGLE - De 54-jarige Nederlander Maas van Beek mag zich officieel houder van het werelduurrecord achter de derny's noemen. De internationale wielrenunie UCI bekrachtigde dinsdag zijn geslaagde poging op 21 mei in Moskou.

Van Beek legde op de wielerbaan achter gangmaker Wilco van der Hoorn een afstand van 66,288 kilometer af.

Trots

''Ik ben er zeer trots op'', zei de Barnevelder dinsdag. ''Het staat echt op de homepage van de UCI en dat is toch geen damclubje.'' Van Beek verbeterde in Moskou het record van zijn landgenoot Matthé Pronk, dat op 66,114 kilometer stond.

Van Beek moest lang wachten op de erkenning van zijn snelheidsrecord, omdat met name uit het kamp van oud-recordhouder Pronk kritische geluiden kwamen.

''Gebleken is dat mijn materiaal in orde was, maar ik had niet de juiste procedure gevolgd om het record erkend te krijgen. Dat is nu dus wel gebeurd.''

Training

De Barnevelder trainde vijf jaar lang specifiek naar het snelheidsrecord toe. Hij trapte op de baan van Moskou het absurde verzet van 70 tandjes voor en 12 achter.

''Ik heb vijf jaar onder extreme omstandigheden getraind en ben heel diep gegaan. Destijds zei ik, dit nooit meer, maar ik heb toch weer een nieuwe uitdaging gevonden. Ik ga het uurrecord achter de grote motoren aanvallen.''