PRAAG - Schaatsster Martina Sablikova begint te geloven dat ze ook op de Olympische Spelen van 2012 in Londen een (gouden) medaille kan halen, als wielrenster.

De ijskoningin van Vanvouver, heerseres op de 3000 en 5000 meter, werd gesterkt door haar onverwachte Tsjechische titel op de weg. Ze was ook al nationaal kampioene tijdrijden geworden, individueel en als lid van haar clubteam.

De wegwedstrijd in Holic, waar het Slowaaks en Tsjechisch kampioenschap werd gecombineerd, opende Sablikova de ogen pas echt. Ze was eigenlijk niet van plan mee te doen door de korte voorbereiding en slechts 400 trainingskilometers in de benen.

Onbedreigd

Ze bedacht zich tot blijdschap van haar trainer Petr Novak en reed in de slotfase zeer gemakkelijk en heel hard weg bij de concurrentie. Ze finishte onbedreigd als eerste met 3.48 voorsprong op Martina Ruzickova, die de hele winter op de fiets zat.

Eerstvolgende doel is nu het wereldkampioenschap in september in Melbourne. Volgens Novak is dat best te combineren met het schaatsseizoen, dat half november begint. Het uithoudingsvermogen heeft ze al, ze moet alleen wat vaker trainen op de fiets.

Niet uniek

Sablikova zei maandag in de krant MF Dnes zich te realiseren dat de route naar Londen lang is. ''Er wachten nog vele kwalificaties en wedstrijden. Mijn trainer zal me nergens toe dwingen. Maar het is waar, ik had absoluut niet op een medaille gerekend in het kampioenschap op de weg. Ik heb zelfs overwogen af te stappen.''

Als Sablikova inderdaad besluit aan de start te komen in Londen is dat niet uniek. Al vaker hebben atleten meegedaan aan zowel de Winter- als Zomerspelen. Schaatsen en wielrennen is een bekende combinatie. De Oost-Duitse Christa Rothenburger stond in Calgary 1988 op het erepodium van de 1000 meter (goud) en 500 meter (zilver) en voegde er in Seoul zilver als baansprintster aan toe.

Dijkstra

Stayer Herbert Dijkstra deed dat jaar als eerste Nederlander beide Spelen aan. In Zuid-Korea was hij overigens reserve van de tijdritploeg. De Amerikaanse Chris Witty was in Sydney (2000) en Salt Lake City (2002) actief te bewonderen.