ROTTERDAM - De Ronde van Frankrijk neemt komende week in rap tempo bezit van Rotterdam. Zo strijken er bijna tweehonderd wielrenners, twaalfhonderd journalisten en negenhonderd campers neer voor de start van het grootste wielerevenement ter wereld.

Beelden van Rotterdamse iconen als de Erasmusbrug en de Euromast komen volgend weekeinde in 170 landen miljoenen huiskamers binnen.

De stad is in de afgelopen weken aangekleed voor het wielerspektakel.

Hoewel het oranje nog domineert, prijken op gebouwen metershoge leuzen van bekende wielrenners, is langs de Maas een lange VIP-tribune verschenen en is op Zuid een begin gemaakt met de opbouw van de start en finish. Het parcours wordt donderdag definitief uitgezet en moet vrijdag klaar zijn.

Camping

Komende woensdag gaat de speciale Gele Camping open in de gemeente Bernisse. Deze is uitsluitend bedoeld voor toeristen die met het wielerspektakel meerijden. De Rotterdamse organisatie van de Tour de France rekent op negenhonderd campers.

Wie in de komende week nog een hotelkamer wil boeken, heeft alleen kans van slagen in het centrum. Daar is nog zo'n 20 procent van de hotelkamers leeg. Aan de randen van de stad zitten de hotels wel vol, met voornamelijk de wielerploegen, weet een woordvoerster van de Rotterdam Marketing.

Ongemakken

Het is niet alleen euforie rondom de tour. De start van hét wielerevenement brengt voor de inwoners van de binnenstad ook een hoop ongemakken met zich mee. Zo gaan grote delen van het centrum, soms enkele dagen, op slot voor verkeer.

Bovendien wordt de stad overspoeld met wielerfanaten, is de verwachting. Op de tourdagen in Rotterdam komen naar schatting één miljoen mensen naar de stad. Dat zorgt voor topdrukte en mogelijk opstoppingen in het verkeer.

Auto

Rotterdam heeft zich daar op voorbereid door onder meer aan de randen van de stad speciale park & rides in te richten, ofwel parkeerplaatsen voor mensen die toch met de auto komen. Ook rijdt de metro frequenter dan normaal. Hiermee hoopt de stad dat mensen zo veel mogelijk de auto thuis laten.

De tourfans zullen zich niet alleen langs het parcours ophouden. In Rotterdam zijn drie speciale tourdorpen ingericht. Daar kan op grote schermen het evenement worden gevolgd en vinden ook tal van activiteiten plaats. In het grootste tourdorp worden 25.000 bezoekers verwacht.