LEUVEN - Tom Boonen doet niet mee aan de Tour de France, die dit jaar in Rotterdam begint.

De Belgische wielrenner ondervindt nog te veel hinder van de knieblessure die hij opliep door een val in de Ronde van Zwitserland.

Hij heeft zich vrijdag ook afgemeld voor het nationaal kampioenschap op de weg in Leuven.

Ontsteking

Boonen startte in Zwitserland niet meer in de slotetappe, de individuele tijdrit. Onderzoek bracht een ontsteking van de linker knieschijfpees aan het licht. Rust heeft tot dusver niet het gewenste effect gehad.

In overleg met de medische staf besloot de Belg vrijdagmiddag, na een nieuwe controle in het ziekenhuis van Herentals, af te zien van het Belgisch kampioenschap en de Tour. Hij zal de komende twee weken intensief worden behandeld.

''Heel spijtig'', zei Boonen over zijn afzeggingen voor twee van de belangrijkste evenementen van het seizoen. ''Na drie dagen absolute rust heb ik donderdag vijf uur getraind op het parkoers van het nationaal kampioenschap."

Val

 "De pijn in de knie heeft me voortdurend vergezeld. In de slotfase moest ik een paar keer stoppen omdat de pijn niet te harden was. Het is allemaal begonnen met die val in de Ronde van Californië. Daar kwam die smak in Zwitserland nog overheen", aldus Boonen.

Boonen, die zich vooral tijdens de doortocht van de Tour in België voor eigen publiek had willen onderscheiden, vertelde dat hij zich nu ten doel heeft gesteld 100 procent fit te worden om het seizoen 2010 goed te kunnen afsluiten. Zijn vervanger wordt maandag pas aangewezen na de Belgische titelstrijd.

Aangeslagen

Patrick Lefevere, de ploegleider van Quick Step, toonde zich aangeslagen. ''Dit is verschrikkelijk nieuws voor ons. De Ronde van Frankrijk doet dit jaar Nederland en België aan. Vier etappes in eigen omgeving. Vooral de rit naar Arenberg was voor ons erg belangrijk. Die past bij ons team en bij de erelijst van Boonen op de kasseien.''