AMSTERDAM - Michael Rasmussen en Bernhard Kohl worden niet strafrechtelijk vervolgd voor handel in dopingproducten.

Dat bericht Cyclingnews. Het openbaar ministerie in Wenen beschuldigde de renners ervan dat ze samen met langlaufer Christian Hoffmann een centrifuge voor bloeddoping ter beschikking stelden aan andere topsporters. Volgens het gerecht is daarvoor geen bewijs gevonden.

Kohl en Rasmussen zijn al wel sportief bestraft wegens schending van het dopingreglement. De Oostenrijker werd tijdens de Tour de France van 2008, waarin hij als derde eindigde, betrapt op het gebruik van de epovariant cera. Kohl is inmiddels wielrenner af.

Rabobank

Rasmussen stond twee jaar aan de kant omdat hij zijn where-abouts niet op orde had in de aanloop naar de Ronde van Frankrijk van 2007. Destijds reed de Deen voor Rabobank, dat hem enkele dagen voor de finish van de Tour die hij leek te winnen op non-actief stelde.

Momenteel rijdt de 36-jarige Rasmussen voor de bescheiden Italiaanse equipe Miche.

De manager van Kohl, de Oostenrijker Stefan Matschiner, wordt wel strafrechtelijk vervolgd. Volgens de openbaar aanklager heeft hij de antidopingwet overtreden door jarenlang sporters illegale middelen te hebben gegeven.

Verklaringen

Dat het strafrechtelijk onderzoek nu gesloten is, wil niks zeggen over het tuchtrechtelijk onderzoek waarin de vraag centraal staat of bepaalde sporters het dopingreglement hebben overtreden. In de afgelopen periode zijn diverse Nederlandse sporters, zoals oud-wielrenners Michael Boogerd en Thomas Dekker, in verband gebracht met de zaak.

Andere Rabobank-wielrenners, zoals de Rus Denis Mentsjov, Pieter Weening en Joost Posthuma, hebben op verzoek van de Oostenrijkse justitie verklaringen afgelegd.

Humanplasma

''Wij bedanken onze Oostenrijkse collega's voor het voorwerk en gaan nu bepalen of er een tuchtrechtelijk onderzoek wordt gedaan naar bepaalde sporters'', vertelde Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit. ''Daar kan ik verder geen enkele mededeling over doen.''

De zaak draait rond de Weense bloedbank Humanplasma. Dit bedrijf heeft inmiddels toegegeven dat ongeveer dertig atleten in de periode tussen 2003 en 2006 bloed hebben afgestaan. Het bloed werd bewaard en op een later tijdstip via een infuus teruggegeven. Door deze vorm van bloeddoping kan de atleet zijn uithoudingsvermogen vergroten.