RISOUL - De Fransman Nicolas Vogondy heeft donderdag de eerste bergrit in de Dauphiné Libéré op zijn naam geschreven. De coureur van Bbox-Bouygues Telecom won de vierde etappe, een rit over 210,5 kilometer van Saint-Paul-Trois-Chateaux naar Risoul.

De Sloveen Janez Brajkovic bleef in het bezit van de leiderstrui, ondanks aanvallen op de slotklim van tweevoudig tourwinnaar Alberto Contador.

Demarrages

Brajkovic (Team RadioShack) won woensdag de individuele tijdrit en reed bovendien de tegenvallende Contador uit de leiderstrui. De Spanjaard probeerde donderdag met enkele venijnige demarrages tijd terug te pakken, maar Brajkovic counterde elke aanval.

Contador staat in het algemeen klassement derde op 1.41 minuten van Brajkovic. Rabo-kopman Denis Mentsjov neemt de zesde plaats in, op bijna drie minuten van de leider.

Contador

Vogondy sprong op zo'n twee kilometer van de streep in wintersportoord Risoul weg uit een groep met favorieten. Mentsjov sprong nog achter hem aan, maar de Rus kon Vogondy niet meer achterhalen.

De kopman van Rabobank moest uiteindelijk zelfs nog een aantal seconden toegeven op Brajkovic en Contador, die respectievelijk als derde en vierde over de finish kwamen. De Fransman Romain Sicard (Euskaltel) eindigde op twaalf seconden van Vogondy als tweede.

Millar

De Brit David Millar verloor ruim een minuut op de favorieten voor de eindzege en zakte van de tweede naar de vierde plaats in het algemeen klassement, op bijna twee minuten van Brajkovic.

Ook de Amerikaan Tejay van Garderen kon het tempo van Brajkovic en Contador niet volgen en verloor kostbare seconden. De coureur van Team Columbia heeft nu 1 minuut en 15 seconden achterstand op de Sloveense leider en neemt daarmee de tweede plaats in.

Alpe d'Huez

De coureurs krijgen vrijdag en zaterdag opnieuw veel beklimmingen in de Franse Alpen te verteren. De zesde etappe eindigt zaterdag op de Alpe d'Huez. De Dauphiné Libéré duurt tot en met zondag.