AMSTERDAM - Janez Brajkovic heeft de vierde rit in de Dauphiné Libéré gewonnen. De 26-jarige coureur van RadioShack neemt door zijn zege in de tijdrit eveneens de leiderstrui over van Alberto Contador.

Brajkovic legde de 49 kilometer tussen Monteux en Sorgues af in één uur, één minuut en 51 seconden, 27 seconden sneller dan David Millar. Op 44 tellen eindigde Edvald Boasson Hagen als derde.

Tot woensdag was de Sloveen Brajkovic nog zegeloos in 2010. Dit jaar eindigde hij als vierde in de Ronde van Castillië en Leon en als zesde in de Ronde van Romandië.

Mentsjov

Contador stelde enigszins teleur met een zesde plaats. De Spanjaard van Astana finishte op 1.46. Rabobank-kopman Denis Mentsjov legde beslag op de vijfde stek en staat in het algemeen klassement achtste op bijna drie minuten van de leider.

Rabobankrenner Maarten Tjallingii was de beste Nederlander in de tijdrit, hij werd 29e op ruim 3 minuten. Tjallingii is ook de best geplaatste Nederlander in het algemeen klassement op plaats 45.

Bram Tankink vertrekt donderdag opnieuw in de bolletjestrui. Hagenaar Michel Kreder, die rijdt voor Garmin, kwam tijdens de tijdrit ten val en moest opgeven.

Klimgeiten

De komende drie dagen komen de klimgeiten aan hun gerief in de Dauphiné Libéré. Zaterdag is het echt menens met de aankomst op l’Alpe d’Huez. De ronde eindigt zondag.