HOOFDDORP - Fabian Cancellara reageert vol ongeloof op de beschuldigingen vanuit Italië dat hij de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix heeft gewonnen dankzij een fietsmotortje.

“Ik wil er niet al te veel over zeggen. Straks moet ik over zo’n onnozel verhaal nog een persconferentie geven en dat is het helemaal niet waard”, zegt de Zwitser in Het Nieuwsblad.

Mechanische doping

Volgens aanzwellende speculaties is ‘mechanische doping’ een nieuwe rage in het peloton. Oud-wielrenner Davide Cassani gaf afgelopen weekeinde op de Italiaanse televisiezender RAI een demonstratie en wees met de beschuldigende vinger naar Cancellara.

In het filmpje is te zien hoe een klein fietsmotortje in het verticale gedeelte van het frame wordt geschoven. Een tandwiel maakt contact met de trapas, waardoor renners tot honderd watt extra vermogen zouden kunnen trappen.

'Best grappig'

“Aan mijn fiets hebben nooit batterijen gehangen”, stelt Cancellara. “Dat moet toch ook lawaai maken? Eigenlijk is het best grappig. Maar het gaat nu zo'n leven leiden dat het dat niet meer is. Het is een triest verhaal, te gek voor woorden eigenlijk.”

De UCI zal geen onderzoek starten. “Als er al fraude was, kun je dat toch niet meer bewijzen”, aldus Jean Wauthier, het hoofd van de technologische afdeling van de wielerunie, tegen Sporza. “Komende week zitten we samen om snel testen te ontwikkelen.”

Er is volgens Wauthier geen reden om Cancellara te verdenken. “Het risico is gewoon veel te groot. Voor hem, voor zijn ploeg en de fietsenfabrikant. Een kampioen als Cancellara zou dit niet riskeren.”

Imagoschade

Manager Patrick Lefevere van Quick-Step durft zijn handen niet in het vuur te steken voor de winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. “'Lange tijd behoorde ik ook tot de non-believers, nu begin ik stilaan te twijfelen. Pas op: voor mij is iedereen onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Ik doe dus niet mee aan roddels en ik probeer niet paranoïde te worden.”

“Stel je voor dat dit waar is. Dan is het erger dan doping. Pure diefstal zelfs. Dan is Tom Boonen een zege in de Ronde bestolen en ook in Parijs-Roubaix lagen de kansen dan anders. Als het niet waar is, is het imago van de kampioen Cancellara ten onrechte besmeurd.”