LAUSANNE - Het internationaal sporttribunaal CAS heeft de Spaanse wielrenner Alejandro Valverde wereldwijd voor twee jaar geschorst. De straf gaat met terugwerkende kracht op 1 januari 2010 in. Dat heeft het CAS maandag bekendgemaakt.

Valverde is uitgesloten wegens zijn betrokkenheid bij het Spaanse dopingschandaal Operacion Puerto.

Met de straf gaat het sporttribunaal voor een groot deel mee met de standpunten van de internationale wielrenunie UCI en het wereldantidopingbureau WADA, die de zaak rond Valverde bij de instantie in Zwitserland hadden neergelegd.

Alleen de eis om de resultaten van Valverde van voor dit jaar te schrappen, werd niet ingewilligd. Hij blijft dus winnaar van de Ronde van Spanje in 2009. Valverde won verder onder meer Luik-Bastenaken-Luik (2006 en 2008), drie etappes in de Tour en vijf ritten in de Vuelta.

Geen Tour

Door de uitspraak ontbreekt de Spanjaard van Caisse d'Epargne op 3 juli bij de start van de Ronde van Frankrijk in Rotterdam. Valverde, die nooit positief is bevonden, kan begin 2012 weer aan wedstrijden deelnemen.

In Italië was Valverde om dezelfde reden al in mei 2009 voor twee jaar uitgesloten. De Italiaanse autoriteiten gebruikten een tijdens de Tour van 2008 genomen bloedmonster van Valverde om dat te vergelijken met een in Spanje bij Operacion Puerto ontdekte bloedzak waarin sporen van epo werden aangetroffen. De Italianen constateerden op basis van het dna-materiaal dat het bloed uit zak nummer 18 overeenkwam met dat van de renner. Het CAS hanteerde maandag dezelfde conclusies als de Italianen.

UCI tevreden

De internationale wielrenunie UCI reageerde tevreden op de uitspraak van het CAS. ''Door Valverde met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2010 te schorsen, geeft het CAS de UCI gelijk'', aldus de overkoepelende wielerinstantie, die in augustus 2007 de Spaanse wielerbond verzocht een strafzaak tegen Valverde aan te spannen. De Spanjaarden weigerden.

In oktober stapten UCI en WADA vervolgens naar het sporttribunaal in Lausanne. ''De UCI en het wielrennen hebben zwaar geleden onder Operacion Puerto. We zijn opgelucht dat nu een einde is gekomen aan een onhoudbare situatie'', aldus de wielrenunie.

Valverde stond op de maandagmiddag door de UCI bekendgemaakte wereldranglijst nog bovenaan. Hij won dit seizoen de Ronde van Romandië.