VERONA - De Italiaanse wielrenner Ivan Basso heeft de Ronde van Italië gewonnen. De leidende positie van de renner van Liquigas kwam zondag, in de afsluitende individuele tijdrit in Verona, niet meer in gevaar. De etappe werd gewonnen door de Zweed Gustav Larsson.

Basso hield in het eindklassement de Spanjaard David Arroyo en de Italiaan Vincenzo Nibali achter zich. Beste Nederlander in het eindklassement werd Bauke Mollema. De kopman van Rabobank werd twaalfde, diens ploeggenoot en mede-debutant Steven Kruijswijk achttiende.

Ritzege

Basso veroverde de leiderstrui vrijdag in de op een na laatste bergrit en verdedigde het roze zaterdag in de rit over de gevreesde Passo de Gavia met hulp van zijn trouwe land- en ploeggenoot Vincenzo Nibali.

De ritzege was voor de verrassende Zwitser Johann Tschopp. Bauke Mollema handhaafde zich knap tussen de klimmers met de achtste plaats.

In de afsluitende tijdrit ging het nog om een podiumplaats tussen Nibali en een andere Italiaan, veteraan Michele Scarponi.

Belofte Nibali verdedigde zijn voorsprong met succes en werd vijfde. Het dagpodium werd naast Larsson bevolkt door de Italiaan Marco Pinotti (tweede) en de Kazak Aleksandr Vinokoerov. Beste Nederlander in de tijdrit werd Tom Stamsnijder: tiende.

Basso

Basso sloot zijn ereronde af als vijftiende. Ruim genoeg voor zijn tweede Giro-zege na 2006.

Tussendoor zat de 32-jarige renner een straf uit wegens betrokkenheid bij de dopingaffaire rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes. Basso erkende in 2007 plannen te hebben gehad om via bloeddoping zijn prestaties te verbeteren.

Daarvoor moest hij twee jaar boeten, jaren waarin hij altijd bleef geloven in een geslaagde comeback.