VERONA - Iets meer dan 15 kilometer heeft Ivan Basso nog te gaan om zijn tweede eindzege in de Ronde van Italië bij te schrijven. De kopman van Liquigas moet zondag een goede tijdrit rijden in Verona om met de roze leiderstrui het erepodium op te stappen.

De verrassende Spanjaard David Arroyo van Caisse d'Epargne staat als nummer twee op meer dan een minuut en dat gat is te groot om zonder rare gebeurtenissen goed te maken.

De strijd om de derde plaats is nog volledig open. Vicenzo Nibali, superknecht van Basso, gaat de strijd aan met Michele Scarponi. Die moet een seconde wegpoetsen.

Operacion Puerto

Basso won in 2006 al eens de Giro. Vier jaar later bewijst de 32-jarige Italiaan helemaal terug te zijn, nadat zijn loopbaan twee jaar werd opgehouden door een schorsing wegens betrokkenheid bij het Spaanse dopingschandaal Operacion Puerto.

Basso was in de 93e editie, die in Amsterdam begon en drie dagen door Nederland trok, de beste klimmer van het peloton.

Loodzwaar

Hij rekende in een loodzware Giro af met voormalig tourwinnaar Carlos Sastre, de Australische wereldkampioen Cadel Evans en de ook weer aan het front terugkeerde Kazach Aleksandre Vinokoerov.

Bauke Mollema sluit zijn eerste grote wielerronde vermoedelijk af als twaalfde. Voor de Rabo-belofte een droomdebuut.