PASSO DEL TONALE - Johann Tschopp heeft zaterdag de voorlaatste etappe in de Ronde van Italië gewonnen. Ivan Basso verdedigde zijn leiderstrui met succes.

De Zwitser Tschopp uit de Bbox Bouygues-formatie bleef in de laatste bergrit, waarin met de winterse Gavia het dak van de ronde op ruim 2600 meter werd gepasseerd, na 178 kilometer de Australiër Cadel Evans nipt voor.

Tschopp behoorde tot een groep vroege vluchters. Achter Tschopp wachtten de klassementstoppers tot de slotklim naar de streep op Passo del Tonale om echt hard te gaan fietsen.

Aanval

Evans viel op de slotklim aan. Hij sloeg een klein gat. Klassementsleider Basso bleef echter keurig overeind. Hij arriveerde op een kleine halve minuut als derde aan de finish.

De Australiër deed nog een poging aan het einde van de Giro op het podium te belanden, maar de aanval van Evans, die vijfde bleef in het algemeen klassement, kwam daarvoor veel te laat.

In het algemeen klassement vergrootte Basso zijn voorsprong op de Spanjaard David Arroyo tot 1 minuut en 15 seconden. De strijd om de derde plaats lijkt zondag te gaan tussen Vicenzo Nibali (derde) en Michele Scarponi (vierde). De twee Italianen staan één tel van elkaar verwijderd.

Mollema sterk

De Nederlander Bauke Mollema hield zich opnieuw knap staande in het klimgeweld. De debuterende Rabo-renner arriveerde als achtste aan de streep, op 50 seconden van de winnaar.

Een beslissing in de Giro viel zaterdag al. De Australiër Matthew Lloyd sprokkelde door mee te gaan in een vluchtgroep zoveel punten bijeen dat hij zich de bergkoning van de Giro d'Italia mag noemen.

De 93e editie van de Giro d'Italia, die drie weken geleden in Amsterdam van start ging, wordt zondag afgesloten met een tijdrit in Verona over ruim 15 kilometer.