AIGLE - De internationale wielrenunie UCI is dinsdag in het geweer gekomen tegen de uitspraken van Floyd Landis dat de wielerfederatie in 2001 positieve epogevallen in de Ronde van Zwitserland heeft weggemoffeld.

Volgens de UCI zijn er dat jaar in de Zwitserse etappekoers bij controles geen renners op epo gepakt. De UCI gaf dinsdag aan over de nodige bewijzen te beschikken die de uitspraken van Landis ontkrachten.

Tussen 2001 en 2003 leverde de UCI bij vijf laboratoria stalen in die na analyse sporen van epo bleken te bevatten.

Niet afkomstig

Het lab in Parijs meldde in die periode drie positieve epo-analyses, het laboratorium in Lausanne achttien en de onderzoekscentra in Keulen, Barcelona en Madrid elk één. Geen van die stalen was afkomstig van renners die in 2001 de Ronde van Zwitserland reden.

De UCI gaf verder aan dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) van elke positieve staal een kopie van het verslag heeft ontvangen. Daarnaast werden in 2001 alle verslagen van analyses in de Ronde van Zwitserland doorgestuurd naar het olympisch comité van Zwitserland.

Verbruggen

Landis beschuldigde voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen ervan dat de Nederlander in 2001 tegen betaling een positieve dopingtest van Lance Armstrong geheim heeft gehouden.