KRONPLATZ - Bauke Mollema verloor dinsdag in de tijdrit op de Kronplatz een plaatsje in het algemeen klassement van de Giro d'Italia. De kopman van Rabo-ploeg, die bijna 3 minuten inleverde op dagwinnaar Stefano Garzelli, kon er uiteindelijk mee leven.

Zondag en maandag waren zware dagen geweest voor de Groninger, die in zijn eerste grote ronde de vijftiende plaats in het algemeen klassement bezet.

De rustdag op maandag kwam Mollema goed uit. Zondag, toen hij op de zware Monte Zoncolan naar de dertiende plaats reed, was hij eerst vroeg gewekt voor een onaangekondigde dopingcontrole.

Ziek

Na afloop van de vijftiende etappe moest hij zich opnieuw melden. Het duurde lang voor hij de vereiste hoeveelheid urine wist te produceren en vervolgens werd hij in de drie uur durende tocht naar het hotel ziek in de wagen.

''Als we maandag een etappe hadden gekregen, was Bauke er nu niet meer bij geweest'', gaf ploegleider Nico Verhoeven dinsdag aan op de website van de Raboploeg.

Op krachten

''Ik ben weer een beetje op krachten gekomen'', gaf Mollema na de tijdrit aan. ''Ik ben vol aangegaan en heb niet op een tijd gereden. Achteraf kan ik hier wel mee leven'', zei de kopman.

Mollema liet de training op de rustdag schieten. Ook de verkenning van het parkoers van de tijdrit was niet aan hem besteed.

''Het was belangrijker dat hij rust kreeg en kon herstellen. Bauke miste in de klim, zeker in het begin, de echte macht. De schade valt alleszins mee. Op de mannen direct voor hem in het klassement heeft hij niet zoveel tijd moeten toegeven'', vond Verhoeven.

Pittig tijdritje

''Een pittig tijdritje op een spectaculair parkoers'', keek Mollema terug. ''Het ging niet super, gaandeweg kwam ik beter in mijn ritme. Eigenlijk viel het me nog mee.''