KRONPLATZ - Voor Ivan Basso en Cadel Evans ligt er nog een zware opdracht willen ze de eindzege in de 93e editie van de Ronde van Italië binnenhalen. De Spanjaard David Arroyo heeft ook na de zestiende etappe, een klimtijdrit naar de top van de Kronplatz, nog steeds een ruime marge als klassementsleider.

Tegen de Italiaan Stefano Garzelli was dinsdag niemand opgewassen, maar Arroyo hield zijn belangrijkste belagers redelijk bij. In de resterende dagen van de Giro d'Italia moet Basso 2 minuten en 27 seconden achterstand zien weg te werken, Evans nog 3.09.

Evans gaf dinsdag in de klim van 12,9 kilometer tegen de klok het minst toe op de ontketende Garzelli, die de dagzege dankte aan zijn enorme tempo op het tweede deel van de beklimming.

Tweede deel

Op het deel waar het asfalt verdwijnt op de Kronplatz bleek de 36-jarige Italiaan, in 2000 eindwinnaar van de Giro, zijn krachten het beste verdeeld te hebben. De kleine achterstand die hij na 7,6 kilometer had op Evans zette hij om in een winst van 42 tellen.

De Australiër hield in elk geval een positief gevoel over aan het gat dat hij met Basso sloeg. Evans knabbelde 28 seconden van zijn achterstand op de 32-jarige Italiaan af. Het verschil tussen de twee favorieten in het klassement bedraagt nog 42 tellen.

Arroyo

Arroyo is echter een ander verhaal. De Spanjaard van Caisse d'Epargne, in de klimtijdit in een compleet roze tenue, roze zonnebril en roze fiets, leverde 1.06 in ten opzichte van zijn voornaamste belager Basso.

''De Giro winnen? Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan'', keek de 30-jarige Arroyo dinsdag na de beproeving op de Kronplatz vooruit naar de komende dagen waarin de ronde wordt beslist.

''Het belangrijkste is dat ik nog steeds in het roze rijd. Alles op zijn tijd'', zei de Spanjaard. ''Ik ga gewoon het gevecht met Basso en Evans aan. Tot het bittere eind.''

Basso

Basso schoof, ondanks het tijdverlies op Evans, wel op naar de tweede plaats in het klassement. Dat hij 28 seconden verspeelde aan de Australiër verontrustte de Italiaan van Liquigas niet.

''Ik win tijd op Arroyo en Carlos Sastre. Een klimtijdrit na een rustdag is voor mij niet ideaal. In het eerste deel ging het nog, daarna heb ik op mijn tanden moeten bijten'', gaf Basso toe.

Evans

Evans bleef ook een belangrijke kandidaat voor de eindzege. De kopman van BMC gaf alles op weg naar de top. ''Dat doe ik al sinds de start in Amsterdam.''

De Australiër heeft in de Giro amper steun van zijn ploeggenoten, maar hij zag dat dinsdag niet als een probleem. ''De situatie is niet nieuw voor me. Ik ben in het verleden wel vaker in een grote ronde met sterkere teams geconfronteerd."

"Garzelli was erg sterk. Zondag op de Zoncolan kon ik het ritme van de Liquigas-ploeg echter goed volgen, alleen was Basso toen wat sterker. We zullen zien.''