KRONPLATZ - Stefano Garzelli heeft dinsdag de zestiende etappe van de Giro d'Italia naar zich toegetrokken. De Italiaan uit de ploeg Acqua & Sapone was in de klimtijdrit over 12,9 kilometer naar de top van de Kronplatz de snelste.

Garzelli legde het loodzware parkoers af in 41 minuten en 28 seconden. De Australiër Cadel Evans eindigde op 42 tellen als tweede.

David Arroyo slaagde erin zijn roze leiderstrui te behouden. De Spanjaard moest dik twee minuten toegeven op dagwinnaar Garzelli.

Basso

In het algemeen klassement schoof Ivan Basso op naar de tweede plaats. De Italiaan, zesde in de tijdrit, staat nog 2 minuten en 27 seconden achter op de leider.

Basso zag wel zijn rivaal Evans 28 tellen op hem inlopen. De Australiër staat vierde in het klassement. De Australiër Richie Porte zakte van plaats twee naar drie.

Indruk

Garzelli maakte na de rustdag vooral indruk in het tweede deel van de beklimming. Bij het meetpunt na 7,6 kilometer lag de Italiaan nog achter op Evans.

Het tweede deel van de Kronplatz is ook het zwaarste. Het asfalt is daar verdwenen, de weg is onverhard. Richting top loopt het stijgingspercentage ook nog op naar zo'n 24 procent.

Klus

Niemand legde het tweede deel zo snel af als Garzelli, die de Giro tien jaar geleden won. Evans leverde fors in. Basso nog meer. Arroyo deed het redelijk.

Het wordt voor Basso en Evans nog een hele klus de Spanjaard uit de roze trui te rijden. De twee zullen de komende dagen vol in de aanval moeten.

Mollema

Van de Nederlanders was Bauke Mollema dinsdag opnieuw de beste. De kopman van de Rabo-ploeg gaf net iets minder dan drie minuten toe op Garzelli. Hij eindigde als 29e.

In het algemeen klassement moest de Groninger een plaats inleveren. Hij ging van veertien naar vijftien. Steven Kruijswijk deed op de Kronplatz amper voor ploeggenoot Mollema onder. Hij finishte als 34e.