Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Pineau weet weer eens wat winnen is

NOVI LIGURE - Jérôme Pineau staat in het wielerpeloton niet bekend als een winnaar. De Fransman heeft bij zijn ploeg Quick Step de status van knecht.
Door ANP

Uitgerekend in de Ronde van Italië maakte Pineau (30) donderdag een einde aan een periode van bijna zes jaar zonder overwinning.

''Dit is de mooiste zege uit mijn carrière, en dat in een grote gronde'', jubelde de uitgelaten Fransman nadat hij na 168 kilometer van Novara naar Novi Ligure als eerste de finishlijn was gepasseerd.

Jaren geleden

Pineau dacht diep na toen hem naar zijn laatste zege werd gevraagd. Hij moest uiteindelijk teruggaan naar oktober 2004, toen hij Parijs-Bourges op zijn naam schreef.

''Het is alweer jaren geleden dat ik wat heb gewonnen. Ereplaatsen zoals een tweede plaats in de Brabantse Pijl van vorig jaar zijn ook wel mooi, maar winnen is uiteraard nog mooier. Ik ben immers geen winnaarstype.''

De gewaardeerde knecht van Quick Step profiteerde donderdag in de vijfde etappe van de Giro dankbaar van het werk van Yukiya Arashiro. De Japanner was vroeg in de rit weggesprongen uit het peloton.

Gezelschap

Arashiro kreeg al snel gezelschap van Pineau, diens landgenoot Julien Fouchard en de Duitser Paul Voss. Het kwartet kreeg een maximale voorsprong van 5.40 minuten.

Voss moest op twintig kilometer van de streep afhaken, de overgebleven drie leken in de slotfase ook te worden teruggepakt door het jagende peloton.

Arashiro had bij het ingaan van de laatste kilometer echter nog voldoende energie om er een imponerende versnelling uit te gooien. Pineau en Fouchard konden opvallend genoeg beiden volgen.

Scherpe bocht

Omdat een scherpe bocht op 300 meter van de finish het tempo uit het peloton haalde, konden de drie vroege vluchters strijden om de dagzege. Pineau rekende vervolgens in de sprint af met zijn landgenoot, die als tweede over de finish kwam voor de moegestreden Arashiro.

De Amerikaan Tyler Farrar won op luttele seconden de sprint van het peloton, met daarin alle favorieten voor de eindzege. Vincenzo Nibali behield de leiding in het algemeen klassement.

De Italiaan gaf zijn tweede roze trui op het podium aan de nazaten van Fausto Coppi, de vijfvoudig winnaar van de Giro die vijftig jaar geleden overleed. Coppi bracht de laatste jaren van zijn leven door in finishplaats Novi Ligure.

Pellizotti

Nibali, die kort voor aanvang van de Giro werd opgeroepen als vervanger van zijn geschorste Liquigas-ploegmaat Franco Pellizotti, verdedigt vrijdag in de eerste heuvelachtige rit een voorsprong van dertien seconden op Ivan Basso.

Aanbevolen artikelen