CUNEO - Aleksandr Vinokoerov is het initiatief in de Ronde van Italië kwijtgeraakt. De Kazachstaanse wielrenner kwam woensdag met Astana niet verder dan de gedeelde vijfde plaats in de ploegentijdrit en moest de leiderstrui daardoor afstaan aan de Italiaan Vincenzo Nibali.

Nibali had met zijn team Liquigas-Doimo 36 minuten en 37 seconden nodig voor de bijna 33 kilometer lange tijdrit in de regen.

Achter Nibali staan zijn Italiaanse ploeggenoten Ivan Basso en Valerio Agnoli op de tweede en derde plaats in het algemeen klassement. Vinokoerov, die onlangs terugkeerde van een schorsing wegens doping, zakte terug naar plek zes.

De Giro is dit jaar het hoofddoel voor Vinokoerov, die in de Ronde van Frankrijk vooral kopman Alberto Contador zal bijstaan.

Pellizotti

''We hadden ons goed op deze tijdrit voorbereid'', zei Nibali, die eigenlijk helemaal niet mee zou doen aan de Giro. Hij werd pas op het laatste moment aan de groep toegevoegd als vervanger van Franco Pellizotti, die een startverbod kreeg wegens afwijkende bloedwaarden in zijn biologisch paspoort.

Nibali en zijn collega's waren dertien seconden sneller dan nummer twee Team Sky. Team HTC-Columbia werd derde op 21 seconden achterstand. Astana gaf 38 seconden toe. Rabobank kwam niet verder dan de elfde plek op 1.04.

Cadel Evans behoorde tot een van de grote verliezers. Zijn BMC Racing Team deed 1.21 langer over de rit dan Liquigas. Evans staat nu 27e op bijna twee minuten van Nibali.

Rabobank

Pieter Weening van Rabobank is op de gedeelde vijftiende plaats de beste Nederlander. Ploegleider Nico Verhoeven was niet ontevreden over de tijd van het Nederlandse team.

''De klassering lijkt tegen te vallen. Maar qua tijd doen we het zeker niet slecht'', zei hij op de website van Rabobank.

''Ik vind dat ze het zeker het tweede deel heel erg goed gedaan hebben. Regen op de verkeerde plek van het parkoers. Dat zorgt voor een klein beetje een rotgevoel, maar als je er wat meer nuchter tegenaan kijkt, is de schade heel acceptabel gebleven. De jongens zijn nog steeds allemaal erg goed in orde. Dat telt zeker.''