AMSTERDAM - De zenuwen waren pas vrijdagavond opgekomen. Geen wonder, Steven Kruijswijk had een dag eerder pas gehoord dat hij zijn debuut zou maken in een grote wielerronde.

''Daar doe je het als jonge wielrenner natuurlijk allemaal voor'', sprak de 22-jarige Brabander na de proloog van de Ronde van Italië in Amsterdam.

Freire

Kruijswijk verving op het laatste moment de Spaanse kopman Oscar Freire bij de Raboploeg. Hij was woensdag nog in de Eifel ter voorbereiding op de Ronde van Californië.

''Er was twijfel over de deelname van Freire. Het was snel naar huis, koffer pakken en naar Amsterdam. Ik had geen tijd om nerveus te worden, dat begon vrijdagavond pas te komen'', keek hij terug op hectische dagen.

De rondgang door Amsterdam beleefde hij als in een roes. ''Er was zo veel publiek, dit is helemaal nieuw voor mij. Ik vond het supergaaf. Als ze je zo aanmoedigen wil je gewoon vol gaan.''

'Super mooi'

Kruijswijk, vorig jaar nog nationaal kampioen bij de beloften, had er niet op gerekend dat hij in zijn eerste jaar als beroepsrenner al meteen een grote ronde zou rijden.

,,Het is super mooi. Natuurlijk is de voorbereiding niet optimaal. Maar ik heb een goede winter en voorjaar gehad. Het was vandaag volle bak starten en maar zien waar het schip strandt.''

Andere plannen

Hoe de komende weken verlopen is voor de renner uit Nuenen een groot vraagteken. ,,Drie weken koersen is helemaal nieuw voor mij. Zonder Freire zullen we andere plannen moeten maken qua koerstactiek. Ik denk dat ik weleens mee in de aanval mag. Ik zou me graag een keer laten zien.''