AMSTERDAM - De Italiaanse profwielrennersbond ACCPI heeft uitgehaald naar BMC Racing Team, meldt Cyclingnews. Die ploeg zette Alessandro Ballan en Mauro Santambroglio vorige week op non-actief voor de duur van een onderzoek van de Italiaanse justitie naar de Lampre-ploeg.

Het duo reed daar in het verleden voor. De ACCPI noemt de stap van BMC 'onvoorzichtig en oneerlijk' aangezien er geen beschuldigingen tegen de renners zijn.

ACCPI-secretaris Federico Maria Scaglia vroeg zich tegen Reuters hardop af wie verantwoordelijk is voor de schade aan de carrière van de rijders.

"Er is geen beschuldiging. Het enige dat we weten is dat er een onderzoek is dat nog wel zes maanden kan duren. Als ze niet worden beschuldigd, wie betaalt ze dan de schade aan hun imago en het verlies van racedagen terug?"

Toekomstige problemen

Scaglia voegt daaraan toe dat hij denkt dat BMC zo handelt om toekomstige problemen te voorkomen. "Het wielrennen heeft geloofwaardigheid verloren door dopinggevallen, maar als we zo doorgaan verliezen we nog veel meer geloofwaardigheid."

BMC-teambaas Jim Ochowicz benadrukte vlug dat de schorsing van de twee Italianen geen schuld impliceert. "Beiden moeten persoonlijk de beschuldigingen weerleggen."

Dopingzaken

BMC probeert zoveel mogelijk afstand te nemen van dopingzaken. Zowel Ochowicz als Andy Rihs, die eigenaar is van het fietsenmerk waar de ploeg zijn naam aan ontleent, waren in het verleden betrokken bij de Phonak-ploeg.

Die Zwitserse equipe ging aan dopingschandalen, waaronder dat van Floyd Landis die enkele dagen na het winnen van de Tour werd betrapt, ten onder.