AMSTERDAM - Na overwinningen van onder meer de Spanjaard Juan Antonio Flecha, de Deen Matti Breschel en de Zwitser Fabian Cancellara hunkeren de Belgen naar een zege van één van hun landgenoten in het wielervoorjaar.

Voor de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik hebben ze hun hoop gevestigd op Philippe Gilbert.

"Dit zijn de koersen waar ik naar toegewerkt heb. Het is tijd om te oogsten. Ik ben er klaar voor", zegt Gilbert dinsdag in Het Laatste Nieuws.

Extra druk

Gilbert ervaart de hoge verwachtingen van het Belgische publiek niet als extra druk. "Integendeel, het motiveert mij zelfs. Ik had de lat voor mezelf sowieso al hoog gelegd."

"Als ik straks scoor, zal ik weer iets speciaals verwezenlijken en voor mooie publiciteit zorgen voor de ploeg. Lukt het niet dan worden het team en de kopman opnieuw bedolven onder de kritiek."

Gilbert heeft nog een motivatie: nummer één van de wereld worden. "Vorig jaar was ik er al eens dicht bij. Ik zou het zeker één keer in mijn carrière willen worden. Het is een doel op zich."